Home | Montenegró | Turizmus | Természet | Kultúra | Szálláshelyek | Kereső | Oldaltérkép |

Péntek, 2023 December 1. 02:03


Referendum…földön, vízen, levegőben

Ingyenes fuvar Szerbiából a referendumra - A montenegróiak törölték belgrádi repülőjárataikat

A vasárnapi montenegrói népszavazás körül már nemcsak politikai vita alakult ki, hanem a légitársaságok és a vasutak is egyfajta harcot vívnak egymással. Miközben csoportos utaztatást vállal több szervezet Szerbiában, amely ingyen és bérmentve vinné a voksolásra jogosultakat, addig a montenegrói légitársaság törölte harmincnégy szerbiai járatát, a nyugati járatok számát - ahonnan a függetlenségpártiak érkeznének - viszont növelte.

A Szerbiában élő, de montenegrói lakhellyel bejegyzetteknek egy belgrádi, a közös európai szerb-montenegrói államért síkraszálló szervezet adományokból gyűjtött pénzekből pénzeli az ingyenes buszokat, míg a Lasta a nagyberuházások minisztériumával kötött megállapodás értelmében teszi ugyanezt. Az említett utasszállító vállalat mellett a JAT is nagyobb erőbedobással szállít majd Podgorica és Tivat felé. A JAT-ban bejelentették, 19-e és 21-e között a nagyobb kapacitású gépek szállnak majd fel Montenegróba, és ha szükséges, a járatok számát is növelik.
Velimir Ilić, a nagyberuházások minisztere pedig - annak ellenére, hogy a szerbiai kormány hivatalos álláspontja az, hogy nem avatkozik bele a referendum kimenetelébe - megállapodott a Szerbiai Vasutakkal, hogy ingyen szállítják a montenegróiakat 13-tól 22-ig, mondván, így könnyebben adhatnak hangot véleményüknek.
Arról viszont hivatalos adat még nem látott napvilágot, hogy mennyibe kerül ez a gesztus az adófizetőknek, hiszen bárhogy is nézzük, a minisztérium a mi pénzükből utaztatja a kisebbik tagköztársaság lakosait a szavazásra.
A Demokrata Párt szóvivője, Đorđe Todorović elmondta, az utaztatás költségeit, ha már mindenképpen valaki fizetni akarja, a montenegrói kormánynak kellene állnia. A jelen esetet viszont a referendum kimenetelére való ráhatásnak nevezte, és feltette a kérdést, hogy vajon ki hatalmazta fel Ilićet arra, hogy az adófizetők pénzével rendelkezzen.
A Szerbiai Demokrata Pártból Dragan Šormaz sokkal megértőbb, és nem lát ebben semmi kivetnivalót. Szerinte nem gond, ha a vasúttársaság, valamelyik szervezet vagy akár Szerbia fizeti az utat.
- Különben meg ők is beavatkoznak a mi belügyeinkbe például azzal, hogy Labust kérik fel, hogy segítse Montenegrót az európai integrációban - tette hozzá az SZDP-s politikus.
Amíg a pártok arról vitáznak, hogy kinek a pénzét költi Ilić, addig több szervezet utaztatja ingyen a montenegróiakat. A Njegoš egyetemistaszervezet nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a mintegy tízezer montenegrói egyetemistából minél többet szállítson haza a saját szavazókörzetébe. A Njegoš szóvivője, Bosiljka Tomić szerint az itt tanuló egyetemistáik 80 százalékát szeretnék megmozdítani.
- Több egyetemistaszervezetben vannak montenegróiak, de csak a Njegošnak sikerült összegyűjtenie őket. Minél többüket le akarjuk vinni, hogy szavazhassanak a közös államra, és hogy nemet mondjanak a privát, szeparatista államra - ecsetelte nézeteit a tegnapelőtti központi sajtótájékoztatójukon a szóvivő.
Tomić 4500 egyetemistára számít, akiket ők vinnének haza, míg 2500-3000-re becsüli azoknak számát, akik ideiglenesen tartózkodnak Szerbiában, de nem fejezték be tanulmányaikat, és a közös államra fognak szavazni.
Az egyetemisták ingyenes buszozását is (az eddigi információk szerint) a közös államért kiálló mozgalom finanszírozza. Ha a szervezők terveinek megfelel az érdeklődés, akkor 15-e és 20-a között vonaton és buszokon Belgrádból mintegy kétezer, Újvidékről ezer, Kragujevacról hatszáz, Nišből kétszázötven, Kosovska Mitrovicáról pedig hétszáz egyetemista utazik haza, akik valószínűleg a közös állam mellett teszik le voksukat.
Amíg Szerbiában ilyen-olyan úton megpróbálnak minél több montenegróit „hazavinni”, addig a Montenegro Airlines műszaki problémákra hivatkozva lemondta szerbiai járatait, a nyugatiakat pedig növelte a nagy érdeklődésre való tekintettel. Innen ugyanis több tízezer szavazót várnak. Úgy tűnhet, hogy a függetlenségpárti nyugaton élőket „sajátjaik” hozzák haza, a szerbiaiakról pedig Belgrád „gondoskodik”.
A szavazásra azonban nem csak repülővel és busszal lehet eljutni. A Belgrádi Egyetem hallgatója, Dušan Smolović az egyetemistaközpontból tegnapelőtt gyalog indult el Mojkovacra. Ha minden jól megy, oda is ér vasárnapig.
víz

A JAT sűríti, a Montenegro Airlines csökkenti a járatokat Belgrád és Podgorica között

Forrás: Magyar Szó Online

Google
 
Web www.montenegro-info.hu


Home | Montenegró | Turizmus | Természet | Kultúra | Szálláshelyek | Kereső | Oldaltérkép |
E-mail: webmaster@montenegro-info.hu
Copyright © 2006-2014 MonteNegro-Info Team