Montenegróban talán minden olyan ital megtalálható mint Magyarországon, de azért van egy pár helyi ital különlegesség amit érdemes megkóstolni.
Például a török kávét, csak ne tejjel kérjük!!!
LOZOVAČA ( szőlő pálinka )
A pálinkát Montenegróban már évszázadok óta készítik és fogyasztják. A podgoricai szőlőtermő vidéken igen minőséges pálinkát készítenek.
A szőlő pálinka igen népszerű, ez egy speciális pálinka melyet a kifinomult ízlésű emberek szeretnek. A pálinkát igen nemes szőlő fajtából készítik, az Olasz rizlingből és az Olasz muskotályos szőlőből. A legfinomabb a muskotályos változat, különleges aromát ad a pálinkának, a szőlő itt igen finom és édes mivel nyár közepén érik be, és sok napsütés éri.
Az igazi lozovača az egész préseletlen szőlő szemekből készül. A feldolgozás menete a következő: szüretelés, sajtolás, erjedés, desztillálása a forró erjedt szőlőnek, végül tölgyfa hordókba töltik a pálinkát.
VRANAC
Nevét a vérpiros színű szőlő szemekről kapta. Nemzetközileg elismert fajtából készül a bor. A szőlőt a podgoricai borvidéken termesztik, a tengerparton kevesebb ültetvény van. A nyár végén érik be a szőlő szemek illatosak és édesek, köszönve a sok napsütésnek.
Feldolgozás menete: szüretelés, sajtolás, fermentáció, tisztítás és palackozás.
A bornak karakterisztikus sötét vörös színe van, gyümölcsös íze, illata, az íze meleg, teljes, harmonikus és temperamentumos.
Milánóban 1991-ben a világ 100 legjobb vörösbora közé sorolták a Vranacot és díjat is kapott.
A Vranacot fogyaszthatjuk a njeguši pršut mellé, kiemeli a sonka zamatát, de a vad ételeknek is igen jó kisérője.
CABERNET
Kiváló minőségű vörösbor, őrzött és ellenőrzött szőlő fajtából készül a podgoricai borvidéken. A bornak rubin piros színe van és elegendő sav tartalma. Illata karakterisztikus erdei ibolyára hasonlít, harmonikus az íze. Ez egy könnyed illatos mediterrán jellegű bor.
A Cabernet ideális a vörös húsokhoz melyek nem zsírosak, de halakhoz és kemény sajtokhoz melyeknek nincs erős illatuk és minden féle salátához fogyaszthatjuk.
MERLOT
Francia eredetű szőlő fajta, melynek a podgoricai vidék elég napfényt biztosít a fejlődéshez és az éréshez. A Merlotnak szüksége van a mediterrán klímára. Igen minőséges bort készítenek belőle.
A Merlottot fogyaszthatjuk olyan vörös húsokhoz melyek nincsenek nagyon be fűszerezve, a bor bukéja így kerül igazán kifejezésre, mákos, diós és csonthéjasokból készült sütemények mellé is igen finom.
CHARDONNAY
Kiváló minőségű fehér bor, különleges gyümölcsös illattal. A podgoricai Chardonnay -nak igen karakterisztikus az illata és a bor elegáns jelleggel bír. A meleg vidéket kedveli, ezért Podgorica ideális a számára mint temő terület.
KRSTAČ
Kiváló minőségű ellenőrzött eredetű fehér bor. A szőlő termő vidék karakterisztikus bukét biztosít a bornak, friss, finom üde ízt.
Halak, pisztráng mellé kiváló.
NIKŠIČKO PIVO
A sört természetes alapanyagokból és minőséges hegyvidéki vízből készítik, a legjobb minőségű montenegrói sör. A sör pilsner jellegű, sötétben 5 - 15 C között érlelik 60 napon keresztül. A legfinomabb ha 3 - 5 C között hűtve fogyasztjuk. A nikšići sört több mint 15 külföldi országba exportálják.
Van barna és világos változata is, különböző méretű és PET üvegekbe is palackozzák.
A barna sör alkohol tartalma 6,2 %, legjobb 8 C-ra lehűtve fogyasztani. Sötét barna a színe az íze pedig különlegesen finom.