Home | Montenegró | Turizmus | Természet | Kultúra | Szálláshelyek | Kereső | Oldaltérkép

Szerda, 2024 Február 21. 08:37


Italok

turskakafa.jpg


Montenegróban talán minden olyan ital megtalálható mint Magyarországon, de azért van egy pár helyi ital különlegesség amit érdemes megkóstolni.


Például a török kávét, csak ne tejjel kérjük!!!

lozovaca.jpg

LOZOVAČA ( szőlő pálinka )

A pálinkát Montenegróban már évszázadok óta készítik és fogyasztják. A podgoricai szőlőtermő vidéken igen minőséges pálinkát készítenek.

A szőlő pálinka igen népszerű, ez egy speciális pálinka melyet a kifinomult ízlésű emberek szeretnek. A pálinkát igen nemes szőlő fajtából készítik, az Olasz rizlingből és az Olasz muskotályos szőlőből. A legfinomabb a muskotályos változat, különleges aromát ad a pálinkának, a szőlő itt igen finom és édes mivel nyár közepén érik be, és sok napsütés éri.

Az igazi lozovača az egész préseletlen szőlő szemekből készül. A feldolgozás menete a következő: szüretelés, sajtolás, erjedés, desztillálása a forró erjedt szőlőnek, végül tölgyfa hordókba töltik a pálinkát.

Borok

vino3.jpgvino4.jpgvino2.jpgvino5.jpgvino6.jpg

VRANAC

Nevét a vérpiros színű szőlő szemekről kapta. Nemzetközileg elismert fajtából készül a bor. A szőlőt a podgoricai borvidéken termesztik, a tengerparton kevesebb ültetvény van. A nyár végén érik be a szőlő szemek illatosak és édesek, köszönve a sok napsütésnek.

Feldolgozás menete: szüretelés, sajtolás, fermentáció, tisztítás és palackozás.

A bornak karakterisztikus sötét vörös színe van, gyümölcsös íze, illata, az íze meleg, teljes, harmonikus és temperamentumos.

Milánóban 1991-ben a világ 100 legjobb vörösbora közé sorolták a Vranacot és díjat is kapott.

A Vranacot fogyaszthatjuk a njeguši pršut mellé, kiemeli a sonka zamatát, de a vad ételeknek is igen jó kisérője.

CABERNET

Kiváló minőségű vörösbor, őrzött és ellenőrzött szőlő fajtából készül a podgoricai borvidéken. A bornak rubin piros színe van és elegendő sav tartalma. Illata karakterisztikus erdei ibolyára hasonlít, harmonikus az íze. Ez egy könnyed illatos mediterrán jellegű bor.

A Cabernet ideális a vörös húsokhoz melyek nem zsírosak, de halakhoz és kemény sajtokhoz melyeknek nincs erős illatuk és minden féle salátához fogyaszthatjuk.

MERLOT

Francia eredetű szőlő fajta, melynek a podgoricai vidék elég napfényt biztosít a fejlődéshez és az éréshez. A Merlotnak szüksége van a mediterrán klímára. Igen minőséges bort készítenek belőle.

A Merlottot fogyaszthatjuk olyan vörös húsokhoz melyek nincsenek nagyon be fűszerezve, a bor bukéja így kerül igazán kifejezésre, mákos, diós és csonthéjasokból készült sütemények mellé is igen finom.

CHARDONNAY

Kiváló minőségű fehér bor, különleges gyümölcsös illattal. A podgoricai Chardonnay -nak igen karakterisztikus az illata és a bor elegáns jelleggel bír. A meleg vidéket kedveli, ezért Podgorica ideális a számára mint temő terület.

KRSTAČ

Kiváló minőségű ellenőrzött eredetű fehér bor. A szőlő termő vidék karakterisztikus bukét biztosít a bornak, friss, finom üde ízt.

Halak, pisztráng mellé kiváló.

"A" sör

nik05mali2.gif


NIKŠIČKO PIVO

A sört természetes alapanyagokból és minőséges hegyvidéki vízből készítik, a legjobb minőségű montenegrói sör. A sör pilsner jellegű, sötétben 5 - 15 C között érlelik 60 napon keresztül. A legfinomabb ha 3 - 5 C között hűtve fogyasztjuk. A nikšići sört több mint 15 külföldi országba exportálják.

Van barna és világos változata is, különböző méretű és PET üvegekbe is palackozzák.

A barna sör alkohol tartalma 6,2 %, legjobb 8 C-ra lehűtve fogyasztani. Sötét barna a színe az íze pedig különlegesen finom.


Google
 
Web www.montenegro-info.hu


Home | Montenegró | Turizmus | Természet | Kultúra | Szálláshelyek | Kereső | Oldaltérkép
E-mail: webmaster@montenegro-info.hu
Copyright © 2006-2014 MonteNegro-Info Team